Sfinx – karvaton kissa

Sfinx on keskikokoinen kissarotu, jonka merkittävin ominaisuus on sen karvaton iho. Todellisuudessa sfinxit eivät ole karvattomia, vaan niiden ihoa päällystää ohut nukka, joka tuntuu käteen pehmeän säämiskäiseltä. Lisäksi sfinxillä voi olla karvaa kasvoissa, korvissa, tassuissa ja hännässä.

Sfinxien hoitoon kuuluu peseminen sekä korvien ja varpaiden putsaaminen, kyse ei siis ole täysin vaivattomasta kissasta. Kissoja pestään yleisesti noin 1-2 kertaa kuussa, toiset pesevät useammin, toiset eivät lähes koskaan. Pesemisväli riippuu kissan ihon laadusta sekä omistajan mieltymyksistä. Korvista putsataan tummaa vaikkua, joka karvaisella kissalla poistuisi karvojen avulla pois. Samanlaista tummaa ainetta muodostuu sfinxien tassujen ihopoimuihin kynsien ympärille. Näidenkin sopiva puhdistusväli on yksilöllistä.

Rodun terveys

Vaikka sfinx on jo vuosikymmeniä vanha rotu, sen terveystilanne on vielä melko huonosti tunnettu. Yleisesti ajatellaan, että sfinx on melko terve rotu. Yksi yleisimpiä sairauksia on erityisesti sydänsairaus nimeltä hypertrofinen kardiomyopatia (HCM). HCM aiheuttaa kissan sydämen seinien paksuuntumista. HCM voi periytyä vanhemmilta jälkeläisille, mutta kissa voi sairastua siihen myös ilman sukurasitetta esimerkiksi toisen sairauden seurauksena. Vastuulliset kasvattajat ultraavat jalostuskissojensa sydämet ennen astutusta sekä usein myös sen jälkeen, kun kissa on poistunut jalostuskäytöstä. Suomen Kissaliitto vaatii, että sfinxeillä on korkeintaan vuoden vanha sydänultraustulos astutushetkellä. Sairasta kissaa ei tietenkään tule käyttää jalostukseen.

Allergisen paras ystävä?

Varmasti yksi yleisimpiä kysymyksiä, joita sfinxeistä kysytään, on se, että sopiiko ne kissa-allergiselle ihmisille. Yksinkertaista vastausta tähän kysymykseen ei ole. Vastoin yleistä luuloa, kissa-allergiaa ei aiheuta kissan karva, vaan proteiini, jota kissalla on mm. syljessä. Kun kissa nuolee turkkiaan, tämä proteiini siirtyy karvan pinnalle eli sfinxin tapauksessa proteiini siirtyy suoraan sen iholle. Tästä voidaan siis päätellä, ettei sfinx itsessään ole mitenkään hypoallergeeninen rotu.

Monet allergiset kuitenkin kykenevät elämään sfinxien kanssa samassa taloudessa ilman oireita. Toisaalta jotkut ihmiset saavat karvattomista kissoista huomattavasti karvaista kissaa voimakkaampia oireita. Allergiaoireita voidaan mahdollisesti vähentää kissaa usein pesemällä, mutta kissan ottaminen allergiseen talouteen on aina riski. Pahimmillaan lieväoireinen allergia voi pahentua merkittävästi. Mieti siis tarkkaan oma tilanteesi!

Harkitsethan vielä?

Ei käy kiistäminen, että sfinxit ovat aivan ihania lemmikkejä, enhän itse niitä muuten omistaisi saati kasvattaisi. Olethan kuitenkin varautunut, että sfinx ei ole pelkkä sohvannurkkaan käpertyvä koriste-esine (vaikkakin myönnettäköön sen sieltä usein löytääkin). Sfinxit ovat todella aktiivisia kissoja, mikä usein tulee ihmisille yllätyksenä, vaikka asiasta kuinka olisi varoitettu. Sfinxille ei riitä, että lattialle on heitelty pari hiirilelua ja oletettu, että kyllä se itsekseen kuitenkin leikkii. Sfinxit kaipaavat aktivointia, aivopähkinöitä, hurjia takaa-ajoleikkejä ja vaanimista. Toinen aktiivinen kissakaveri on aina eduksi sfinxille, mutta kyllä ihminenkin leikkikaverina riittää.

Sfinxit ovat seurallisia kavereita ja joskus suorastaan ärsyttävän riippuvaisia ihmistensä huomiosta. Monet sfinxit tykkäävät roikkua omistajan olkapäällä ihan kaikessa tekemisessä mukana. Voit päätellä mitä vaatteille tapahtuu, kun muutama kilo sfinxiä hyppää kynnet ojossa siitä roikkumaan kiivetäkseen olkapäälle.

Jos skandinaavinen valkoinen sisustus on mieleesi, sfinx ei välttämättä ole sinun kissasi. Koska sfinxeillä ei ole karvaa, ihosta erittyvä rasva jää kissan ihon pintaan. Peseminen vähentää kissan iholla olevan rasvan määrää, mutta on muistettava, että rasvan eritys on kissalle luonnollista, ja mitä enemmän sitä pesee pois, sitä enemmän sitä myös erittyy. Rasva on väritykseltään ruskeaa, ja siirtyy kissasta muihin pintoihin varsin tehokkaasti.

© 2021 FI*Tähtien Cattery. All Rights Reserved. Web Design by Ira Lehtonen.